Osvrt

Osvrt na događanje

→  Zadnja promjena:  S. Stipičević, 24.3.2017. u 20:30 h

Ukoliko želimo stvoriti kulturu učenja i napretka u našoj zajednici, onda trebamo davati dovoljno pravih primjera u kojima mlad čovjek na putu svog obrazovanja može "vidjeti" budućnost.

Stoga nam je iznimno zadovoljstvo istaknuti kako je ovogodišnja dvodnevna manifestacija Dani otvorenih vrata Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada privukla više pažnje javnosti od događanja u prethodnoj godini. Približno četiristo posjetitelja sudjelovalo je u različito osmišljenim aktivnostima kojima su znanstvenici i istraživači Instituta predstavili isječak iz svoje znanstvenoistraživačke i stručne prakse.

Bogat program od dvadesetak tema izvedenih u formi informativnih i interaktivnih popularno-znanstvenih predavanja, stručnih predavanja, demonstracija istraživačkog rada i laboratorijskih vježbi upotpunjen je prigodnim sadržajima naših cijenjenih sponzora koji podupiru znanost i napredak.

Među ostalim temama, bila je to prigoda čuti kako se dijagnosticiraju i koje su najčešće profesionalne bolesti nastale kao posljedica nedovoljno osviještene brige i pravovremene zaštite zdravlja na radnom mjestu. Tako smo saznali da su bolesti kože (ekcemi, urtikarije i suhoća) među prvih pet najčešćih profesionalnih oboljenja te da se prvi simptomi kod učenika koji se školuju za zanimanje frizera razvijaju već tijekom školovanja. Mjerili smo kvalitetu zaštitnog sloja kože ruku posjetitelja i vježbali kako je pravilno zaštititi.

Upoznali smo se s aktivnostima Centra za kontrolu otrovanja na čiji uvijek dostupan broj telefona (01/ 234 8342) možemo javiti problem ili nedoumicu vezanu uz simptome i liječenje svih vrsta otrovanja ljudi. Putem interaktivnog kviza iz područja toksikologije pogađali smo koje su tvari otrovnije.

Saznali smo gdje možemo odrediti mineralni status našeg organizma te zašto nam je važan balans esencijalnih minerala i koji se zdravstveni problemi mogu povezati s prisutnošću toksičnih elemenata u organizmu.

Otkrili smo da se ostaci droga mogu dokazati i do nekoliko mjeseci unatrag te da je u posljednjih desetak godina popularno zvana droga Esctasy najčešće detektirani narkotik u uzorku kose.

OsvrtSlika2

Tijekom posjeta laboratorijima posjetitelji su imali priliku mikroskopirati vlastite bukalne stanice, odrediti razinu žive u svojoj kosi, razgledati postaju za dnevno praćenje najčešćih vrsta onečišćenja u zraku grada Zagreba, istražiti prisutnost pesticida u površinskoj i vodovodnoj vodi te saznati zašto se i koje laboratorijske životinje koriste u znanstvenim istraživanjima.

Brojne pohvale školskih grupa posjetitelja potvrdile su kvalitetu sadržaja naših aktivnosti kojima smo se trudili uživo obogatiti nastavni sadržaj škola. I nadalje preporučamo da pratite našu kategoriju Edukacija gdje možete pronaći korisne prezentacije.

Ovim putem zahvaljujemo svim našim posjetiteljima na iskazanom interesu za djelatnosti i usluge Instituta te nadasve lijepom odazivu. Posebne pozdrave upućujemo učenicima zagrebačkih škola OŠ Dragutina Domjanića, OŠ Jabukovca, OŠ Augusta Šenoe, OŠ Horvati, Waldorfske škole, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Gornjogradske gimnazije, XV. gimnazije i Škole za medicinske sestre Mlinarska te OŠ Eugena Kumičića iz Velike Gorice.

OsvrtSlika2

Do sljedeće prilike uz jednu, ali vrijednu Einsteinovu:

"Um je poput padobrana – funkcionira jedino ako je otvoren."

Sponzori DOV2016

Ljubazno zahvaljujemo cijenjenim sponzorima koji su podržali i obogatili naše aktivnosti!

AlphaChrom Kefo SumaInformatika Guezzo Biovit HTZ

UUHS VWR Favory SrsekZdravljak MMK Kobis

Labena VinarijaMatočec